Wat doet je als Remissiecoach
Kanker! Je leven staat op z’n kop
Als je de diagnose kanker krijgt staat jouw leven en dat van je naasten op z’n kop. Onderzoeken, ziekenhuisbezoeken, keuzes maken, het overkomt je zomaar. Hoe ga je hiermee om? Hoe ga je hier als partner, als naaste met de kanker om?
En als dan de kanker hebt overleeft en je gaat na de laatste controle naar huis met de boodschap kom over een half jaar maar weer, dan ben je blij en tegelijk is er die angst en nog zoveel meer vragen.
Rol remissiecoach
Verwerken van kanker begint pas na de kanker. Als remissiecoach bied ik tijdens en na kanker hulp bij:
- aandacht psychische en sociale gevolgen
- karakterverandering
- lichamelijke effecten op lange termijn
- vermoeidheid
- angst
- cognitieve problemen
- oppakken dagelijks leven
- werkhervatting
- nazorg, herstel van vitaliteit
- voeding, beweging, ontspanning en slaap
Als professioneel remissiecoach begeleidt en ondersteun ik tijdens en na de kanker, niet alleen de kankerpatiënt, maar ook de partner, kind en naaste.
Je straalt zoveel rust uit! hoor ik vaak mensen zeggen. Zo’n vertrouwd gevoel.
Als coach rondom kanker weet ik vanuit mijn levenservaring als partner van de kankerpatiënt en met mijn kennis van psychische en lichamelijke gevolgen. De karakterveranderingen en hoe ga je daar als partner, naaste mee om.
Jij begrijpt mij! Zei een partner van een patiënt toen ik haar coachte.
Maar ook, hoe pak je na de kanker je leven weer op. De controle in het ziekenhuis gaat naar 1x per half jaar. Heel mooi, maar jij loopt nog tegen zoveel dingen aan, ja toch? De vermoeidheid, het vertrouwen in je lichaam, maar ook je omgeving, je werk en vul maar in.
Hoe ga je als partner, naaste hiermee om? Want ook jij begint ook nu pas met het verwerken en het accepteren van wat jullie is overkomen. Begeleiden bij het verlies van gezondheid hoort daar ook bij.
Zelf ben ik 2 keer na de kanker overspannen geweest. Daarom vraag zeg ik ook vaak:
‘Moet je altijd sterk zijn als je partner kanker heeft’?
Nazorg en ook heel belangrijk herstel van vitaliteit. Daarom heb ik als coach rondom kanker ook aandacht voor en begeleid ik ook op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap.
Als coach rondom kanker wil ik mij inzetten voor de partner van de patiënt tijdens en ook na de kanker.
‘Ik vind het zo mooi dat ik je kan bellen als ik weer even iemand nodig heb die zonder oordeel naar mij luistert en mij handvatten geeft en mij als het nodig is een spiegel voor houdt.
Dit is toch zo fijn’! Daar doe ik het voor!
In mijn volgende blog wil ik graag dieper in gaan op verlies en rouw tijdens en na kanker.
Verlies en rouw rondom kanker
Rouw is verlies van wat je dierbaar is
De definitie van rouw is een emotionele reactie als gevolg van verlies. Maar ook langzaam begrijpen dat jouw leven is verandert door verlies van gezondheid. Eigenlijk is er bij alle verlies een rouwperiode, of dat nou verlies van werk, gezondheid of bij overlijden is. In deze blog wil ik stil staan bij de rouw periode bij verlies van gezondheid.
Een rouwproces is een begin van een veranderproces.
Hoe kan ik je helpen?
Als je tijdens de kanker je krachten en ook je zekerheden verliest kom je in een heel andere situatie dan voor de kanker. Naast de kanker verlies je vaak ook nog je vrijheid. De artsen vertellen welke behandeling je gaat doen, de naasten passen heel goed op je en willen alles wel voor je doen. Je moet je dus aanpassen aan een nieuwe situatie waar je niet voor gekozen hebt.
Hoe ga jij en je omgeving zich aanpassen aan deze nieuwe
situatie? En dan kom je er achter dat iedereen dit op zijn eigen manier doet.
En dit brengt nog wel eens verwarring, maar ook verdriet en onbegrip mee.
Je partner, je ouder, je kind ze willen alles wel voor je doen, ‘ik doe dit wel voor je’ of ‘ik zet wel even een kopje thee voor je’. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar waarom vraagt men niet ‘Hoe wil jij het?’ of ‘Hoe kan ik je helpen?’. Ziek zijn wil nog niet zeggen dat je helemaal niks meer kunt. En zo is het ook bij een periode van rouw, vraag wat je kunt doen? Waar je mee kunt helpen?
Een gouden regel in een rouwproces is, proberen ruimte te geven aan gevoelens zoals en zolang ze zich voordoen.
Sterk door kwetsbaar te zijn
Als partner ben je opeens ook mantelzorger. Je wilt de sterkste zijn in jullie relatie, het lijkt zo gewoon. Maar ook als één van je ouders kanker krijgt dan ga je als volwassen kind al snel in de hulpstand. De rollen worden omgedraaid van kind naar verzorger. Maar vergeet niet dat je ook partner, ook kind bent van de zieke.
Hoe ga je dan wel om met je zieke partner, met je zieke vader of moeder? Maak rouw bespreekbaar, dit doe je door open te zijn naar elkaar. Luisteren, soms is luisteren alleen al voldoende. Dat je allemaal het gevoel hebt gehoord te worden. Rouwen, ook tijdens kanker, doet iedereen op zijn eigen manier. Het is dan ook belangrijk dit te erkennen. Heb respect voor elkaar en de manier waarop er gerouwd wordt.
Als partner en als kind mag je ook kwetsbaar zijn door open en eerlijk te zeggen dat je bang bent, dat je verdriet hebt. Je mag ook best huilen in het bijzijn van de zieke. Weet je dat je door kwetsbaar te zijn je verbinding maakt met elkaar. En wat is dat mooi en waardevol.
Zelf heb ik ervaren dat als je kwetsbaar mag zijn in je relatie, je nooit tegelijk in de put zit. Als mijn man tijdens de kanker bang of boos was, dan was ik de sterkste. Maar was ik bang en verdrietig dan kon ik bij hem terecht en was hij de sterkste. En zo werd de kanker van ons samen. We kunnen elk in ons eigen rouwproces samen zijn.
Verlies van gezondheid
Kom ik nog even terug op het rouwproces bij verlies van gezondheid. Er zijn heel veel theorieën op het gebied van rouw en verlies. En toch is er geen vast patroon wat je afwerkt. Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Ook bestaat er geen tijdsperiode voor, gelukkig niet en mag je ook bij verlies van gezondheid begrip vragen voor de tijd die je nodig hebt.
Rouw wordt onderschat
In onze Westerse wereld wordt niet veel aandacht besteed aan rouw en al helemaal niet aan rouw bij verlies van gezondheid. Na de kanker moet je blij zijn, omdat je de kanker heb overleeft. Jij hebt geluk gehad, hoor je vast wel eens zeggen. Maar na de kanker begrint pas de verwerking van wat je allemaal hebt meegemaakt. Jij zou ook het liefst alles weer oppakken als voor de kanker, maar zo werkt het helaas niet.
Waarom krijgt rouw geen of onvoldoende aandacht?
Zet jij op facebook dat je in een verlies en rouwperiode zit? Dat je een depressie hebt, je werkdruk hebt, dat je een chronische ziekte hebt en zo alles niet meer kunt doen wat je zou willen? Tegenwoordig is de wereld prestatiegericht, willen we van alles en dan ook nog het liefst tegelijk. We zijn de balans kwijt. Durf jij nog te luisteren naar je gevoel als er een overlijden is, een echtscheiding, ontslag, een reorganisatie, ziekte, burn-out, stress of iets anders wat van waarde is?
Besef dat een rouwproces ook een begin is van een veranderproces. Je leven anders inrichten en wennen, accepteren van de nieuwe situatie.
Rouw heeft elke dag een nieuw gezicht
Er zijn veel rouwprocessen, waarin je alle fasen doorloopt. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat alle fasen en taken door elkaar en naast elkaar. Het proces model van Prof. Dr. Maggie Stroebe onderscheidt duidelijk 2 fasen.
- Enerzijds de erkenning en het verwerken van het verlies
- Anderzijds het afstand nemen of loslaten van het verlies en de aanpassing van de nieuwe situatie.
De herinnering blijft en is een onderdeel van je leven geworden, zodat je in de nieuwe situatie weer verder kunt.
Wil je even schuilen
of heb je verdriet
Kom maar bij mij
het mag
Wil je even praten
Vind je dat fijn
Dan zal ik naar je luisteren
Je mag bij mij jezelf zijn
Wil je liever zwijgen
Of een arm om je heen
Dan ben ik er voor jou
Voel je niet alleen