Wakker liggen of een goede nachtrust, hoe is dat bij jou?
Slaap! Je zieke partner slaapt en jij ligt wakker en piekert. Stress en slapeloosheid horen bij elkaar. Hoe jij ’s nachts slaapt is een gevolg van de dag. Tijdens je slaap verwerk je alles wat je die dag hebt meegemaakt. En het laatste wat er op die dag is gebeurd, verwerk je als eerste.
Als je partner kanker heeft, voel jij veel druk en verantwoordelijkheid. Je wilt de sterkste zijn voor je partner en voor je kinderen. Je eigen angsten, verdriet, boosheid worden vaak naar de achtergrond geschoven. Nu even niet ….
Maar wanneer dan wel? Juist, ’s nachts.
Toen mijn man ziek in het ziekenhuis was opgenomen, lag ik ’s nachts wel eens alleen te huilen. Maar ook thuis als ik naast hem lag. Ik wilde hem niet lastigvallen, omdat hij genoeg had aan zichzelf en zijn rust zo nodig had, maar stiekem hoopte ik dat hij wakker zou worden. Dat laatste gebeurde ook meestal en dan kon ik mijn verdriet of angsten met hem delen. Delen maakt dat het wat lichter wordt, dat je het niet alleen hoeft te doen, dat het van je samen wordt. En kanker heb je samen.
Slaap is belangrijk voor de mens. Tijdens je slaap herstellen je lichaam en je geest, er worden nieuwe verbindingen in je brein aangemaakt die ervoor zorgen dat je de volgende dag alerter en fitter bent.
Hoe is je slaap opgebouwd?
Op onderstaande plaatje wil ik je laten zien hoe onze slaap is opgebouwd. Je slaap bestaat uit 3 á 4 slaapcyclussen van 1,5 tot 2 uur. Tussen elke slaapcyclus ben je even wakker, bewust of onbewust, en als het goed is val je daarna vanzelf weer in slaap.
Jouw biologische klok
De één is een ochtendmens en de ander een avondmens. Onze biologische klok is dus niet gelijk. Regelmaat is belangrijk bij slaapproblemen.
Wat kan helpen bij slaapproblemen?
- Regelmatige bedtijden en daarbij grote wisselingen vermijden. Niet meer dan 1,5 uur verschil bij het naar bed gaan en opstaan
- Rustmomenten overdag, een ‘powernap’ kan helpen om ‘s nachts beter te slapen
- Het afbouwen van de dag door ’s avonds te ontspannen
- Vermijd fel licht en het blauwe licht van je telefoon en tablet
- Een slaapritueel voor het slapen gaan
- Overdag voldoende beweging en buitenlucht
- Matig met alcohol zijn en cafeïne vermijden
- Overdag een uurtje (of korter) jezelf toestaan om te piekeren
Wat als je wakker ligt?
Door overdag voldoende actief te zijn, ook lichamelijk – als het mogelijk is in de buitenlucht – bouw je voldoende ‘slaapschuld’ op, waardoor je beter slaapt. Lig je dan toch een keer wakker, dan kan het helpen om een korte ademhalingsoefening te doen: vier tellen inademen en vier tellen uit.
Als ik ’s nachts wakker wordt en slapen lukt niet, ga ik even uit bed en na 5-10 minuten stap ik er weer in. In 9 van de 10 gevallen slaap ik weer in.
Ik houd mijn hersenen hiermee voor de gek door het slaapritueel te herhalen.
Doe niet gelijk het grote licht aan! Je brein ‘denkt’ dan namelijk dat het ochtend is en wordt wakker.
Voeding
Voeding kan ook een oorzaak zijn van slecht slapen. Als je te veel hebt gegeten kan dat slaapproblemen veroorzaken, maar een lege maag ook. Eet je avondmaaltijd niet te laat en bij voorkeur niet te vet.
De stof tryptofaan is een hulpstof voor het ‘gelukshormoon’ serotonine, dat je rustig maakt en een plezierig en slaperig gevoel geeft. Tryptofaan zit o.a. in bananen, melk, tonijn en yoghurt.
Tot slot
Voldoende frisse lucht, beweging, water, rust, gezonde voeding en zon worden “The 6 Best Doctors” . Ze zorgen ervoor dat je serotonine aanmaakt – een hormoon dat een positieve invloed heeft op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen en slaap.