Voeding, kanker en je relatie
Als je partner kanker heeft, verandert er veel in jouw leven. Je wilt je partner zoveel mogelijk ondersteunen, maar hoe? Wanneer zeg je: “Tot hier, dit lukt mij even niet”?
Als je zieke partner besluit om zijn of haar eetgewoonten rigoureus te veranderen, ga jij daarin dan mee of blijf jij bij het oude?
Diëten
Moerman, Keto, Gerson, vasten – en er zijn nog wel meer diëten die kunnen bijdragen aan herstel bij kanker. Stel je partner heeft een goed gevoel bij één van deze diëten, wat doe jij dan? Ga jij erin mee en maak je alles met liefde klaar, of vind je het moeilijk om enthousiast te zijn terwijl je er heel veel moeite mee hebt?
Toch zeg ik persoonlijk dat het belangrijk is dat je als partner achter het dieet van je man of vrouw staat. Door er samen over in gesprek te gaan, bouw je begrip op voor elkaars mening.
Wat maakt het voor jou moeilijk? Hoe kun je samen tot een oplossing komen? Probeer je te verdiepen in waarom je partner juist voor dat ene dieet heeft gekozen.
Belangrijk
Wel wil ik er op wijzen dat het belangrijk is dat je bij een dieet overlegt met je behandelend arts of met een gespecialiseerd diëtist bij kanker. Er zijn namelijk voedingsstoffen die averechts kunnen werken op je medicijnen.
Voeding Wat is goede voeding? We kennen allemaal de maaltijdschijf van het Voedingscentrum, maar het begint met bewustwording van wat je eet.
Zo ontstond bij mij man het ‘goed-gevoel dieet’. Een ‘goed-gevoel dieet’ houd je beter vol, omdat dit bij je past.
Wij eten elke dag meer dan de voorgeschreven grammen groenten. Die krijgen we binnen via groentesappen en bij de maaltijden.
Slowjuicer Groentesappen maken we in de slowjuicer. We maken ze lekker met fruit; we gebruiken 90% groente en 10% fruit. Groentesap helpt je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.
Het Voedingscentrum adviseert iedereen 250 gram groente per dag, maar voor kankerpatiënten wordt tegenwoordig door voedingsdeskundigen al 400-500 gram groente per dag aanbevolen!
Samen
Ik spreek hierboven bewust over wij en ons, want in mijn ogen is het erg belangrijk dat de andere partner achter de keuze van de partner met kanker staat.
Eet ik dan alles wat mijn man ook eet? Hebben we dezelfde voedingskeuze? Nee!
Zo heb ik mijn eigen ‘goed-gevoel dieet’, waar ik mij heel goed bij voel.