Even pauze
Als partner heb je naast je eigen verdriet en zorgen ook de zorg voor je zieke man of vrouw en daarnaast de zorg voor je kinderen. Hoe houd je alle ballen in de lucht? En hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?
Je wilt er voor je gezin zijn, maar hoe moet het met de kinderen?
De kinderen
Het liefste zou je de kinderen een onbezorgd leven gunnen. Je wilt je kinderen beschermen, ze zo lang mogelijk kind laten zijn. Dan is het moeilijk om ze de waarheid te vertellen. Maar kinderen voelen uit zichzelf haarfijn aan dat er spanning, verdriet en angst is bij de ouders.
Vertel je ze niet de waarheid, dan gaan kinderen fantaseren en maken ze hun eigen verhaal!
Doorgaan
Ik kon de hele wereld aan, tenminste, dat dacht ik. De zorg voor mijn zieke partner, de kinderen en mijn werk. Gewoon doorgaan was mijn motto.
Ik nam vrij als mijn partner naar het ziekenhuis moest. Stond op het voetbalveld als mijn kinderen moesten voetballen. Wilde wel extra werken als het nodig was. Totdat … …
Ik huilde om alles, thuis en op het werk. Ik lag ’s nachts wakker en dacht: hoe houd ik dit vol? Ik was boos op iedereen en alles.
En toen de kanker weer rustig was, ja, toen viel ik om en zat ik drie maanden overspannen thuis.
Tijd voor jezelf
Korte momenten van rust heb je nodig om alles vol te houden. Vaak komt het er niet van en ga je door tot het te laat is.
Kanker heb je samen. Ook de impact voor de partner is groot. Dat wordt vaak onderschat. Niet alleen door de omgeving, maar ook zeker door partners zelf.
Hieronder heb ik een aantal korte pauzemomenten voor je opgeschreven.
Even pauze
- Even alles los laten. Sta even stil op de plek waar je nu bent. Sta stevig met beide voeten op de grond en sluit je ogen. Leg je handen op je buik en haal diep adem.
Kies nu een plek waar je wilt gaan zitten. Maak de plek aangenaam met een kussentje, een kaarsje en maak voor jezelf een lekkere kop thee of koffie. Je doet alles met aandacht, soms helpt het om te benoemen wat je doet. Ik zoek nu de lekkerste thee, zet water op en pak een mooi theeglas. Misschien heb je er een lekker koekje of chocolaatje bij; leg dit op een mooi schoteltje. Je neemt alles mee naar die lekkere stoel en gaat rustig zitten. Je kijkt om je heen en neemt bewust alles in je op: een mooie plant, een schilderij. Bekijk alles eens heel goed en bewust; wat valt je op?
Je drinkt met aandacht je thee, neemt een hapje van je koekje of chocolaatje en vraagt je af: wat proef ik, wat ruik ik, hoe voelt dit in mijn mond? Je bent je steeds bewust van wat je doet. Alles met aandacht. Jij bent even in jezelf, even weg van je gedachten en dat levert rust. - Deze oefening kun je ook heel goed tijdens een wandeling doen. Kijk eens bewust om je heen en stel je zelf dan de vragen: Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat doet dit met mij? Wat zegt dit mij? Waar word ik blij van en waar word ik minder blij van?
- Meditatie – Zoek op internet naar korte meditaties. Even 5-10 minuten mediteren is even rust in je hoofd.
- Ademhalingsoefening – Dit doe je door je bewust te concentreren op je ademhaling; waar voel ik de adem binnenstromen? Sta even stil bij dat punt en vraag jezelf: wat voel ik, hoe voelt dat? Wees je 5 minuten bewust van je ademhaling en weet dat alles goed is.
- Leuke oefening – Koop een leuk notitieboekje. Kies een momentje voor jezelf en schrijf alleen de positieve dingen op, ook als zijn ze nog ze klein, die naar boven komen. Heb je het een keer moeilijk, pak dan dit boekje er weer bij.
Gebruik deze pauzemomenten en voel dat je door even rust te nemen, weer nieuwe energie krijgt!