De 6 beste dokters en je immuunsysteem
De 6 beste dokters
Tijdens mijn opleiding Remissiecoach hoorde ik van de ‘De beste 6 dokters’. De voorloper van ‘De beste 6 dokters’ is 5-http. 5-HTP is een natuurlijk aminozuur afkomstig uit tryptofaan en stimuleert de aanmaak van serotonine. Serotonine is een voor de hersenen hele belangrijke neurotransmitter. Het heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie seksuele activiteiten en eten. En speelt een grote rol bij de verwerking van pijnprikkels. In deze blog wil ik de 6 pijlers van De 6 beste dokters kort uitleggen.
Zelf leven we al jaren volgens De 6 beste dokters en voelen ons er goed bij. Bewust van wat je eet is erg belangrijk. Voor ons dat veel groente, geen suikers, zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen en geen pakjes. We hebben een grote tuin, ik wandel graag en zo krijgen we door de dag voldoende beweging en slapen we goed. Naast bewegen in de tuin geeft onze woonomgeving ons ook rust, ontspanning, zon, frisse buitenlucht en drinken we veel water. In dit blog neem ik je graag mee in de pijlers van ‘De 6 beste Dokters’
Immuunsysteem
Ons lichaam beschikt over een groot aantal manieren om zich te verdedigen tegen infecties en virussen. Zelf hebben we daar ook invloed op met voldoende beweging, gezond eten, goede nachtrust en ademhaling. Af en toe even stilstaan en genieten van de rust en stilte. Het immuunsysteem is een soort van leger dat ons lichaam verdedigt. Het immuunsysteem bestaat uit het lymfestelsel, de bloedbaan, de huid en het spijsverteringsstelsel. Om je hele lichaam te beschermen tegen indringers werken je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel samen en dat heet dan het immuunsysteem. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor een goed immuunsysteem, ‘De 6 beste dokters’ kan je hierbij helpen.
Het immuunsysteem is ons afweersysteem en een onmisbaar onderdeel van ons lichaam. Het ruimt iedere dag ziekteverwekkers op en beschermd ons tegen infecties.
Voeding
Gezonde voeding is belangrijk, het geeft je levenslust en is goed voor je immuunsysteem. Vooral kruisbloemige groenten zoals broccoli en koolsoorten stimuleren je immuunsysteem. In groenten zit naast vit. C, bioactieve stoffen en deze worden in lichaam omgezet in v it A, foliumzuur, kalium, ijzer, koolhydraten en voedingsvezels. Advies vanuit het voedingscentrum www.Voedingscentrum.nl is 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag, Als je je bord voor ¾ vult met groente krijg je voldoende binnen volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Tegenwoordig adviseren voedingsexperts ons om dagelijks 300-500 gram groenten te eten, omdat dit noodzakelijk is voor een gezond lichaam. Naast groente en fruit zijn ook vezels belangrijk. Ze hebben een ontstekingsremmende werking op het immuunsysteem. Maar ook noten en zaden zijn rijk aan voedingsstoffen en spelen een rol bij ons immuunsysteem. Daarnaast zijn eiwitten een belangrijk onderdeel van het verdedigingssysteem in ons lichaam. Verschillende studies tonen aan dat de eiwitstofwisseling een belangrijke rol speelt bij de vorming van een natuurlijke en verworven immuniteit tegen infecties.
Bewegen
Bewegen zorgt voor minder stress. Dit heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Door ziekte ervaar je veel stress en maakt het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt voor de afbraak van spierweefsel. Door te bewegen (matig intensief bewegen) worden je spieren sterker en voel je en minder stress. Kijk ook eens op: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweegrichtlijnen
Door stevig te wandelen en te fietsen komen er hormonen en stoffen vrij die de door de bloedbaan naar de spiervezel getransporteerd wordt. Uit verschillende onderzoeken blijken deze hormonen (cytokinen, groeihormonen en macrofagen) ook een extra rol te spelen bij het onderdrukken en stimuleren van het immuunsysteem. Het voordeel van bewegen is dat er gelukshormonen worden aangemaakt. Dit maakt dat je blij wordt. Dit heeft ook weer een positieve invloed op je immuunsysteem.
Slaap
Bij langere tijd slecht slapen kan de verhouding tussen melatonine en cortisol (stresshormoon) beïnvloed worden en dit heeft weer invloed op ons immuunsysteem. Door overdag actief te zijn, heb je voor de avond voldoende slaapschuld opgebouwd. Voeding, beweging, ontspanning, kunstlicht, stress, fysieke en mentale rustmomenten, piekeren, genieten, alles wat je overdag doet wordt ’s nachts verwerkt. Je hersenen maken melatonine aan wanneer het donker wordt. Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Bij langdurig blauw licht maken de hersenen minder melatonine aan. Als we in diepe slaap zijn, maken we groeihormonen aan die een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van ons immuunsysteem.
Een powernap of een middagdutje van 20 minuten is goed voor je concentratie en heeft een positief effect op hart en bloedvaten en het verlaagd je bloeddruk. Ben je ziek of herstellend dan is een powernap van 1,5 uur aan te raden. Tijdens een powernap maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen, waardoor je weer beter nieuwe informatie op kunt slaan.
Rust en ontspanning
Veel mensen ervaren veel stress en stress verlaagd ons immuunsysteem. Door ruimte te maken voor rust en ontspanning kan je je weerstand en immuunsysteem verbeteren. Rust en ontspanning is voor iedereen anders. Mentale rust en ontspanning maakt herstel en ontspanningshormonen aan en dit heeft een positief effect op je immuunsysteem. Daarbij is goed voor het parasympatisch zenuwstelsel, dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Lichamelijke rust ontspanning is voor de één is een wandeling in de natuur en voor de ander is het een middagje niks doen, in de sauna of in een luie stoel. Door meer rust toe te laten gaan we intenser leven. Het verdiept onze relatie met anderen en met jezelf.
Bewust zijn van je ademhaling kan het immuunsysteem versterken en het energiemetabolisme verbeteren. Denk hierbij aan het warm houden van je lichaam, de bloedcirculatie en het algeheel herstel.
Amerikaanse medici hebben nu echter ontdekt dat zonlicht ook rechtstreeks onze immuniteit stimuleert
Frisse buitenlucht en zonlicht
Frisse buitenlucht inademen is belangrijk en zit vol levensenergie. Gezonde buitenlucht inademen is belangrijk. Door te bewegen in de buitenlucht houd je je lichaam en geest fit en ervaar je minder stress doordat er gelukshormonen aangemaakt worden. Een wandeling in het bos of heerlijk op een bankje genieten van de buitenlucht ondersteund je immuunsysteem. Je kunt ook binnen genieten van frisse buitenlucht door een raam open te zetten. Door de gezonde buitenlucht ga je je opgewekter voelen en slaap je beter.
Het is bekend dat zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D en dat het ook een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem. Zonlicht zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D in onze huid, wat onder meer de calcium- en fosfaatopname in onze darmen en nieren in goede banen leidt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de zon niet alleen goed is voor de aanmaak van vitamine D, maar ook voor de snellere beweging van T-cellen in ons lichaam. T-cellen spelen een zeer grote rol in de bestrijding van bacteriën en infecties. Dit onderzoek laat nog maar eens zien hoe belangrijk zonlicht is voor ons lichaam.
Water
De mens bestaat voor 60% uit water. We verliezen water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en zweten zorgt er voor dat je lichaam op temperatuur blijft. Om jouw waterhuishouding aan te vullen is drinkwater een goede manier. Drinkwater zorgt voor een gezond immuunsysteem. Water versterkt je immuunsysteem doordat het zuurstof vervoert naar de cellen van je lichaam en dat geeft weer goed werkend systemen. Water zorgt ook voor de toename van je hersencapaciteit en verwijderd schadelijke gifstoffen uit je lichaam. Geadviseerd wordt om 1,5 liter water, thee of kruidenthee te drinken
Water geeft je bij het douchen of een bad ontspanning. Door het douchen af te sluiten met een koude douche geef je je immuunsysteem een boost.