Onthaasten: Van rust naar heelheid
Onthaasten, wat verlang je daar naar als je kanker hebt of hebt gehad
Wat verlang je daar naar als je midden in de chemokuren zit, al tig bestralingen achter de rug hebt of alle behandelingen achter de rug hebt en het leven weer gaat oppakken.
Een moment voor jezelf …. even niet aan kanker willen denken, even geen mensen die je zeggen wat je het beste kunt doen. Even geen verhalen over wat de buurvrouw van Pietje en de tante van Klaasje deden en wat hun zo goed geholpen heeft. Je weet best dat dit allemaal heel goed bedoeld is en zo nu en dan kijk je vast ook wel even op internet of het iets voor jou is, maar nu even niet.
Bij periodes van hard werken en stress is het heel belangrijk om periodes van rust en ontspanning in te lassen. Tijdens en na kanker vraagt het veel van je lichaam en dan is het goed om zowel lichamelijk als mentaal jezelf rust te gunnen.
Je bent moe, moe van al die kuren, bestralingen. Even geen witte jassen die zeggen nog 3 kuren. Of nog 6 bestralingen. Je moet al zoveel terwijl je er de energie niet voor hebt.
Even alleen…….. wat verlang je er soms naar.
Kanker is topsport
Iedereen die geraakt is door kanker en een behandeltraject ingaat weet; Dit is topsport. We hebben het altijd over lichamelijke vermoeidheid bij kanker en vergeten wat het mentaal met je doet. Als kankerpatiënt ga je van de kuur naar de arts en, onderzoeken en wat al niet meer. En daarbij de spanning van wat is de uitslag, is de tumor kleiner geworden en wat gaat de arts nu zeggen? Een gestresst en gehaast leven.
Haasten – onthaasten en ons oer-systeem (oer-brein)
Ons oer- systeem, het parasympatische (rust) en sympathische (actieve) zenuwstelsel wordt geregeld in onze hersenen en bestaat uit een actief en rustsysteem, ook wel ons oer-brein genoemd. Ik wil het graag uitleggen wat nu dit oer-brein met haast en onthaasten te maken heeft.
Eerst het actieve deel, dit deel doe je bewust en komt in actie in stresssituaties, je hartslag gaat omhoog en je wordt alerter en staat op scherp, vechten of vluchten! Deze stresssituatie is kort heel goed, maar als je langer in een stresssituatie zit, bijvoorbeeld als je kanker hebt of hebt gehad, dan blijft het sympathisch zenuwstelsel actief: je blijft dan stresshormonen, cortisol en adrenaline aanmaken. Dit heeft invloed op je weerstand en je immuunsysteem.
Het rustsysteem, gaat onbewust en is belangrijk en nodig na een stresssituatie. In rust gaat je hartslag naar beneden, je spieren ontspannen en gaat ook je spijsvertering weer beter werken en worden voedingsstoffen beter opgenomen.
Onthaasten van rust naar heelheid
Rust zorgt na een stresssituatie voor balans, zowel mentaal als lichamelijk. En als je lichaam en geest in balans is, blijkt het dat veel mensen in staat zijn om topprestaties te leveren. Als je kanker hebt of hebt gehad, heb je vaak een langere periode met stress achter de rug, je bent veel aan het vechten of vluchten.
Je begrijpt nu hoe belangrijk rust voor je is en op tijd te onthaasten, om weer te herstellen zowel lichamelijk als mentaal. In de rustmodus worden neurotransmitters dopamine en serotonine, de ‘voel je goed’ hormonen ook wel gelukshormonen genoemd. Door te onthaasten komt je lichaam en geest in rust. Rust heeft invloed op je totale gezondheid.
Onthaasten, niet alleen als je ziek bent, het is voor iedereen goed om je zo nu en dan je terug te trekken en te onthaasten.