Doen jullie het nog?
Hoe zou jij reageren als iemand jou vraagt: Doen jullie het nog? Ik schrok best wel even en dacht, waar bemoeit diegene zich mee. Ja mijn partner kreeg al tijd chemo en was vreselijk moe, te moe voor een vrijpartij. Gelukkig hadden wij een andere manier gevonden en was knuffelen op dat moment voldoende.
Intimiteit en seksualiteit, we vinden het vaak moeilijk om bespreekbaar te maken. Maar zelden wordt hierover in de spreekkamer over gesproken. Zo was ik op zoek naar boeken over dit onderwerp, maar helaas ik heb ze niet gevonden. Gelukkig zijn er veel websites voor mensen geraakt door kanker met veel informatie en veel ervaringsverhalen van lotgenoten die je goed kunnen helpen.
Is het dan niet belangrijk als je relatie geraakt is door kanker? jazeker, intimiteit is juist nodig als je relatie geraakt is door ziekte. Belangrijk daarbij is dat je van elkaar weet wat de ander fijn vind.
Voor mij is het een knuffel en elkaar aanraken heel belangrijk geworden, ‘Hoe is dat voor jou’? Hoe vind jij het als de verpleegkundige, je arts of coach jou vraagt stelt: “Wat betekend intimiteit voor jou?
Kanker heeft nu eenmaal invloed op allerlei aspecten van je leven, seksualiteit en intimiteit zijn daarop geen uitzondering, zo bleek uit recent onderzoek van NFK naar de gevolgen van kanker voor seksualiteit en intimiteit. Aan dit onderzoek deden 2.657 (ex-)kankerpatiënten mee en 230 partners. Ruim twee derde (67%) van de respondenten gaf aan dat de seksualiteit en intimiteit minder goed waren na de diagnose kanker. En bijna 60% liet weten niet tevreden te zijn met zijn of haar seksleven. 58% antwoordde dat de intimiteit met de partner voor de diagnose eerder beter was dan nu en bij 71% was het seksleven voor de diagnose beter dan erna. Bron: onderzoek van NFK
Toen de kanker en de vermoeidheid ons seksleven op een laag pitje had gezet werd knuffelen of gewoon lekker tegen elkaar aan liggen heel belangrijk. Je leest ook al in het onderzoek dat bij 58% aangaf dat intimiteit beter was dan voorheen.
Maar wat als je partner een stoma heeft of beide borsten zijn verwijderd en je daar steeds mee geconfronteerd word. Zo hoorde ik van een meneer die een stoma had, deze verwijderde en er een pleister op deed.
Bij de ervaringsverhalen op de site van www.borstkanker.nl verteld Marco over zijn ervaring met de verwijderde borsten van zijn vrouw https://borstkanker.nl/leven-met-borstkanker/ervaringsverhalen/40-gezichten/marco
Ervaringsverhalen kunnen je helpen om in gesprek te gaan. Samen praten over iets wat van jullie samen is, is heel belangrijk in deze periode. Spreek uit wat er in je om gaat, zeg dat je het moeilijk vind en praat er over wat jullie beiden wel lekker vinden.
Beluister mijn podcast over kanker en relatie. Vanuit het gesprek zelf en via een voice-over hoor je inzichten en tips die jullie misschien kunnen helpen. Op de site van relatiecoachbijkanker.nl vind je tips en https://www.relatiecoachbijkanker.nl/podcast