Mantelzorger en de valkuilen
MANTELZORGER! dan denk ik niet gelijk aan de tijd dat mijn man ziek was. Maar als je partner ziek is en jij ’s nachts het bed verschoond als hij drijft in het zweet. Je de extra wasjes doet en hem ’s morgens wast omdat hijzelf de energie er niet voor heeft. 10 of misschien wel 20 keer naar boven loopt om te vragen of je wat voor hem kunt doen. Dat doe je toch ‘gewoon’.
Ik ging in de lunchpauze even snel naar huis om te kijken of alles goed gaat en of hij wat nodig heeft. Mee naar het ziekenhuis voor onderzoek, bezoek aan de dokter en naast hem zitten als de hij aan het infuus ligt voor een chemobehandeling. Alles met heel veel liefde. Je herkent het vast wel.
Mantelzorger
Weet je dat 4,4 miljoen mensen in Nederland mantelzorger zijn. Dat 8,6 % zich zwaar belast voelt. Pas als het water je tot de lippen staat en je opgebrand bent, dan pas ga je hulp vragen.
Welke valkuilen kom je tegen als je partner ziek is?
Er zijn heel wat valkuilen waar je in kunt lopen voordat je er erg in hebt. Maar jij bent ook maar een mens. En kanker is voor jou ook heftig, ook bij jou spelen emoties mee. Belangrijk is dat je het gedrag kunt herkennen als het tussen jullie even niet lekker loopt, omdat je moe bent, beiden gespannen zijn. Samen in gesprek gaan is vaak de beste oplossing. Bespreek waar je mee rond loopt.
Wegcijferen komt vaak voor en soms kan het ook even niet anders, als je zieke partner te ziek is en jou echt nodig heeft. Maar je kunt niet al die tijd in de nood-situatie-stand staan. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven, je verdriet en angsten uitspreekt naar de ander. Soms is het echt nodig om hulp te vragen.
Dingen voor de ander verzwijgen, niet meer praten over jouw eigen leven, over jouw problemen. Het kan voor jullie beiden erg opluchten als je beiden open mag zijn en jij ook jou angsten en verdriet deelt. Zelf merkte ik dat toen ik mij kwetsbaar durfde te zijn tegen over mijn man, dat hij op dat moment de sterkste was. Hij verteld mij later dat het hem goed deed dat ik ook verdriet en angsten met hem deelde.
Ook een valkuil is dat je de allerbeste versie van jezelf wilt zijn. Je vindt dat je voor 100% er voor de ander moet zijn. Luisteren, vrolijk en positief zijn, om de ander zo tot steun te zijn. Hoe goed bedoeld ook, je legt de lat veel te hoog voor jezelf. De ander vraagt dat ook niet van je. Die wil gewoon dat jij er bent. Zoals je voor de ziekte ook was.
Zelf stapte ik in al deze valkuilen met als gevolg dat ik toen de kanker bij mijn man weer rustig was, ik helemaal opgebrand was. De mensen om mij heen, op mijn werk, mijn man, de kinderen die hadden het al vaak gezegd, denk eens aan jezelf. Maar ik moest doorgaan, ik kon toch maar zomaar ophouden met zorgen, met werken. Met als gevolg 3 maanden overspannen thuis.
Wat doe jij om jou taak als mantelzorger vol te houden? Mag ik je wat tips geven wat je vanaf het begin zou moeten doen:
- Cijfer jezelf niet weg
- Praten over de situatie’
- Deel je verdriet, je angsten en boosheid
- Hulp vragen, maar ook blijven vragen
- Aangeven wat je kunt, wilt en wat je nog nodig hebt.
Zo ontdekte ik het boekje ‘Klein geluk voor mantelzorgers’ geschreven door Maria Grijpstra en Inge Jager. Een boekje met handige tips, recepten die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld het recept om kwetsbaar te durven zijn.
Meer informatie voor de mantelzorger vind je op www.mantelzorg.nl Mantelzorg is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.
Via deze link kun je de Mantelzorg wegwijzer downloaden. https://backend.mantelzorg.nl/app/uploads/2020/06/2003-MantelzorgNL-Wegwijzer-DIGITAAL.pdf
Soms moet je gewoon even
over jezelf heen stappen
en de reikende
hand aannemen
omdat dat gewoon het
beste is….
hulp aannemen is geen schande